Printer-friendly version Send to friend

Dragana Balić - o meni

Jogom i meditacijom bavim se onako zvanično i svesno od 2001. godine.

Prva znanja dobila sam iz škole kundalini tantre u koju od 2001. godine redovno odlazim na seminare i radionice. To je u velikoj meri definisalo moj put.

Obuku za joga instruktore završila sam 2008. godine u Vidya školi joge kod Dragana Lončara, jednog od najpoznatijih učitelja u Srbiji. Ubrzo kod njega završavam i kurs meditacije. Nastavljam da kroz svoj život ali i mnogobrojne edukacije istražujem dalje razne aspekte joge i tantre.

Izdvajam školu joge Jadranka Mikleca, seminare Ajangar joge, stručne seminare biomehanike i anatomije, seminare hatha joe Valtera Tirak Rute i td.

Dve godine bila sam jedan od zastupljenijih predavača na Školi yoge Maya a 2020. godine otvorila sam svoju školu za obuku joga instruktora (shivashaktiyoga.rs).

Od 2007. do 2009. godine na Visokoj školi za sport završila sam edukaciju za instruktora grupnih programa i radila za jednu od najvećih stručnjaka kod nas u oblasti sporta. Ovo iskustvo omogućilo mi je da produbim svoje razumevanje tela, funkcionalne anatomije i biomehanike.

Zbog toga važan deo predavanja na Školi joge su vezana za pravilno izvođenje i bezbedan ulazak u položaje uzimajući u obzir način života savremenog čoveka na zapadu.

Ipak, najveću inspiraciju nalazim  u držanju predavanja o filozofiji i psihologiji joge, energetskoj anatomiji, čakrama, joga sutrama, tantri, mantrama... Pevanje mantri (kirtan) postao je takođe omiljeni deo moje prakse i jedan deo radionica tantre koje od 2015. godine održavam redovno.

Sedam godina bila sam menadžer i glavni instruktor Life Centra, jednog od najvećih joga centara tada u Beogradu. Jedan sam od osnivača Holističke Akademije Maya, koja je otvorena u oktobru 2017. godine. Veliko iskustvo imala sam u radu sa kompanijama, u okviru raznih edukacija, tim bildinga i programa za zaposlene. Časovi joge, predavanja, radionice pružile su mi priliku da mnogima po privi put ispričam priču o malo zdravijoj filozofiji života, praksama i veštinama koje nam mogu pomoći da postanemo zdravi i srećni.

Ogromno ispunjenje donosi mi da u očima takvih slušaoca vidim iskru spoznaje, radosti, nade. Istu onu koju sam i ja osetila na prvom predavanju o meditaciji. Na kome se lični razvoj nije predstavljao kao menadžment stresom već dostizanje istinskih ljudskih vrednosti i veličanstvenost života i ljubavi.

Zato je za mene važan taj susret koji se dogodi, susret kojim osećam da sam dala nekakav back up, priliku koja može da čeka svoj trenutak. Kada život izgleda pretežak, kada sve što smo probali nije donelo sreću, setićemo se.

Kako Patanđali u svojoj prvoj joga sutri kaže. A sada, joga.