Printer-friendly version Send to friend

JIN JI DU LI

JIN JI DU LI – čudo od male vežbe kojom možete podmladiti svoj organizam

JIN JI DU LI

Jednostavna ali efikasna vežba koja potiče iz Kine, JIN JI DU LI može imati veoma pozitivan uticaj na sledećih nekoliko decenija vašeg života. Kao i drugi pojmovi iz kineskog jezika i ovaj ima slikovito značenje: „Zlatni petao stoji na jednoj nozi!“ Mnoge borilačke veštine koriste ovaj stav za frontalni i bočni napad. Mi nećemo napadati nego ćemo pokušati da ostanemo mirni i uspravni, za naše dobro.

Možda će mnogima ova vežba biti teška jer je potrebno uraditi je zatvorenih očiju što će za one iznad četrdesete biti „zvono za uzbunu“. Jer, ako ste u četrdesetim a ne možete zatvorenih očiju da održite ravnotežu duže od 10 sekindi, to znači da imate telo šezdesetogodišnjaka. Gubljenje ravnoteže govori da je narušena energetska povezanost izmedju naših unutrašnjih organa i da je naša biološka starost veća od hronološke, tj. organizam je stariji od svojih realnih godina. JIN JI DU LI jača ovu energetsku povezanost i usporava starenje.

Uzgred budi rečeno, ova „terapija za zdravlje“ ništa ne košta i ne boli. Samo treba odvojiti 2 minuta dnevno i raditi kod kuće.

Evo vežbe:

U stojećem stavu, spojenih stopala, ispravljenih ledja i malo istegnutog vrata, udahnite i izdahnite 2-3 puta i onda podignite jednu nogu (kao na slici).

JIN JI DU LI

Ako malkice varate, pa radite otvorenih očiju biće jako lako, ali jedino je ispravno raditi zatvorenih očiju. Ne morate dići nogu visoko i nemojte se odmah obeshrabriti ako začas izgubite ravnotežu. Krenite onoliko koliko možete pa ćete vremenom postati sigurni. Neka uspete u prvi mah i 5 sekundi da održiti ravnotežu, na pravom ste putu. Možete čak stati uza zid, tek sigurnosti radi.

Od 5 sekundi, redovnim vežbanjem stižete do ukupno 2 minuta na dan (po minut za svaku nogu), uključivši i početničko posrtanje i gubljenje ranoteže.

U čemu je korist JIN JI DU LI vežbe?

  • Sprečava demenciju i pomaže kod lečenja mnogih bolesti kao što su hipertenzija, šećerna bolest, oboljenja vrata i kičme.
  • Što duže budete mogli da stojite, primetićete da se poboljšava kvalitet spavanja, memorija i jasnost razmišljanja.
  • Ravnoteža u ovom stavu prenosi se i na unutrašnje organe, regeneriše telo i um, shodno biološkoj starosti.

JIN JI DU LI

Evo nekoliko detalja za one koji su radoznaliji:

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, stav u JIN JI DU LI vežbi povezan je i sa 8 ČI JING BA MAI ekstraordinarnih (posebnih dubokih) kanala. Akupunkturnim tretmanom ovih kanala mogu se ispraviti deformacije tela. ČI JING BA MAI kanali se razlikuju od 12 glavnih kanala koji polaze ili se završavaju u nekom od organa. Sa izuzetkom DU MAI i REN MAI kanala, koji imaju svoje akupunkturne tačke, šest deli svoje tačke sa ostalim meridijanima.

1. DU MAI se penje sredinom ledja i spušta na glavu i lice. Na svom putu spaja se sa svim Jang kanalima.

2. REN MAI prolazi sredinom stomaka i grudi i završava se na bradi, povezujući sve Jin kanale.

3.DAI MAI nastaje ispod grudi, kruži oko struka i povezuje sve kanale (kao kaiš).

4. ČONG MAI (u prevodu „ulica“), izražava ideju o prolaznosti i promeni. Ide paralelno sa bubrežnim kanalom i završava se na gornjoj ivici jagodične kosti. Zove se takodje i "more krvi“ a može značiti i alhemičnu transformaciju.

5-6. ČAO MAI – znači "peta" ali i "stajati na prstima". Kontroliše pokrete nagore. Ima dva oblika:

  1. JANG ČAO MAI (polazi sa spoljašnje strane pete)
  2. JIN ČAO MAI (polazi sa unutrašnje strane pete)

Zajednički se završavaju u unutrašnjem uglu oka. Motorna regulacija donjih ekstremiteta im je zajednička funkcija.

7-8. VEI MAI se takodje javlja u dva oblika:

  1. JANG VEI MAI koji je povezan sa svim Jang kanalima i dominira spoljašnjom površinom tela.
  2. JIN VEI MAI povezan je sa svim Jin kanalima i dominira unutrašnošću tela. Zajednički regulišu tok energije (ČI) u svim Jin i Jang kanalima, a takodje pomažu kordinaciju i ravnotežu izmedju svih Jin i Jang kanala.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

JIN JI DU LI
JIN JI DU LI
JIN JI DU LI