

Kiselo-bazna ravnoteža organizma
Da li ste znali:
- da se prilikom metaboličkih procesa stvaraju otpadne kiseline koje izazivaju “zakišeljavanja” tkiva i postaju podloga za razvoj bolesti;
- da ljudsko telo poseduje izuzetnu biološku urođenu inteligenciju a u sklopu toga i velike bazne zalihe koje su pravo bogatstvo i moćno oružje u borbi protiv bolesti;
- da se sva unesena hrana i svi doživljaji čoveka (fizički, emocionalni ili duševni) odražavaju na pomeranje acido-bazne ravnoteže u jednom ili drugom pravcu;
- da mnoga istraživanja dokazuju vezu izmedju kiselosti unutrašnje sredine organizma i pojavu bolesti, tj. dobro zdravlje nemoguće je bez uspostavljanja kiselo-bazne razvnoteže.
I ono najbitnije:
Čovek kroz promenu načina ishrane sam može da utiče na smanjenje otpadnih kiselina kao i na povećanje svojih baznih zaliha i da time održava zdravlje i vitalnost.
Najčešći simptomi kiselosti:
- akne
- uznemirenost
- bolovi u zglobovima i mišićima
- hronični umor
- alergije na hranu
- menstrualni bolovi
- napadi panike
- smanjena seksualna želja, impotencija
- opadanje kose
- slaba koncentracija i pamćenje
- problemi varenja, zatvor
- neprijatan miris mokraće
- metalni ukus u ustima
- slaba cirkulacija
Smatra se da odnos unetih namirnica sa baznim i kiselim indeksom na dnevnom nivou treba da bude 70:30 u korist baznih. Možete da koristite tabelu indeksa različitih namirnica i da napravite svoj individualni izbor. TABELA
Možda je ponekad dosadna priča o zdravom načinu ishrane. Svi smo se bezbroj puta našli u situaciji gde nismo mogli da odolimo ili izbegnemo „zabranjeno“ voće! Pa, dobro, ništa se strašno neće desiti ako sebi to „voće“ i dozvolimo: neće pasti u vodu vaš trud, nemojte se osećati krivim, dopustite sebi ponekad (ali što redje!) slatki ili slani greh sa prijateljima, ali ono što bi svakako trebali da ZAUVEK izbacite iz svog života jesu sledećih sedam namirnica i napitaka, ma kako oni vrištali vaše ime:
7 NAJKISELIJIH STVARI –NAJGORE OD NAJGOREG
1. KOLA i slični napici.
Puni su šećera, hemikalija, zasladjivača i dodataka koji imaju visok kiseli indeks a su i direktno opasni po ljudsko zdravlje. I ne dajte se zavarati – takozvane „light“ varijante su zbog aspartama još gore od obične kole.
2. SLADOLED
Posle sladoleda, treba vam nešto 20 puta jače da neutrališete kiselost koju je on izazvao, naprimer 20 čaša alkalne vode (voda sa limunom)
3. ŠEĆER - taj koren sveukupne kiseline!
4. NEZASIĆENE MASTI / TRANS MASTI
5. GLUTAMATE – MSG, gotovo neizbežni sastojak mnogobrojnih gotovih proizvoda.
Najviše ga ima u krekerima, čipsu, gotovim jelima za mikrotalasnu rernu, konzervama.
6. KVASAC -Jedan od glavnih uzročnika kiselosti u našem organizmu.
7. ZASLADJIVAČI
O njima sve najgore!
Uradite neke jednostavne, male stvari sa velikim učinkom:
- Koristite tabelu indeksa i pokušajte da unosite 70% bazne a 30 % kisele namirnice.
- Sprijateljite se s alkalnim čistačima organizma (avokado, kupus, kelj, krastavac, brokoli, spanać, celer, đumbir, beli luk)
- Uživajte u čajevima sa velikim alkalnim indeksom (nana, ruzmarin, lavanda, šipak, rooibos)
- Hidrirajte dovoljno svoj organizam kvalitetnom vodom.
- Uzimajte hranu bogatu kalcijumom, mineralom koji je najviše zaslužan za alkalizaciju.
- Pred spavanje 1/3 kk medicinske sode rastvorene u 300 ml vode i pola limuna.
- Izađite iz zatvorenih prostora, budite deo prirode, utopite se u njene boje i lepotu i dišite – to alkalizuje organizam.
Ne treba zanemariti ni povezanost emocionalnog stanja i alkalnosti organizma. Zar narod ne kaže: Kako je ovaj kiseo! Rađeni su brojni eksperimenti koji potvrđuju da negativna osećanja dovode do nagomilavanja kiselih materija u organizmu (u fiziološkom smislu se odigravaju složene biohemijske reakcije preko metaboličkih procesa u jetri). Takvo stanje mogu da izazovu dugotrajni strahovi, ogorčenost, depresivna stanja, ljutnja, ljubomora itd. I obrnuto: izvedeni su i brojni eksperimenti koji potvrđuju da visoke frekvencije dovode do alkalizacije organizma, a one su pratilac pozitivnih ljudskih emocija kao što su radost, empatija, optimizam, ljubav. Tu je i iskrena molitva, muzika frekvencije 432 Hz …
Ako još steknete i naviku da koristite svakodnevno dolenavedene čajeve, napravicete veliki dar svom organizmu.
Biljni čajevi imaju alkalni indeks
Stara indijska mudrost nam poručuje:
„Bolje nedelju dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.“
Naviknite se da su biljni čajevi deo vaše svakodnevnice jer su oni, uz alkalizujući doručak, prvi vrlo bitan korak ka alkalnom načinu življenja.
Dobro došli.
6 NAJBAZNIJIH BILJNIH ČAJEVA
Čaj od nane
Veoma bazan, vrlo ukusan i vrlo, vrlo dobar za varenje. Osvežavajući je, prirodan, bez kofeina i apsolutno preporučljiv za jačanje imuno-biološkog sistema, olakšavanja disanja, mučnine i gorušice.
Čaj od đumbira
I ovaj „nestašni dečko“ među čajevima je dobar za varenje i gorušicu ali je, takođe, veoma dobar za cirkulaciju, prehladu, grip, stres i glavobolju.
Čaj od ruzmarina
Mediteranskog porekla, ruzmarin je savršeno bogat antioksidansima. Pošto veoma lako raste, možete imati svoj sopstveni grm ruzmarina! Veoma je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.
Čaj od lavande
Svakako jedan od najmirisnijih i najdelotvornijih kod opuštanja – uklanja nesanicu, anksioznost i stres i smiruje posle napornog dana. Kao i ruzmarin, lavandu možete gajiti sami i uživati.
Čaj od šipka
Šipak je plod divlje ruže i veoma pitak kao čaj. Zbog visokog prisustva vitamina C i drugih vitamina, minerala i tanina, šipak je veliki pokretač energije, a između ostalih kvaliteta jača i kapilare. Izuzetno je dobar kod prehlada, gripa, glavobolja, stomačnih tegoba i još mnogo toga!
Redbush (Rooibos) čaj
Izuzetno bogat antioksidansima ovaj, poštovanja dužan čaj, je pravi napitak pogotovu ako želite da se odreknete kafe. Njegov pomalo gorkast ukus, poslužiće umesto gorkog ukusa kafe ili crnog čaja. Takođe, pun je hranljivih sastojaka kao što su kalcijum, mangan, cink i magnezijum – sve jakih alkalnih minerala.
Dobro došli u alkalni način življenja!
Cenovnik
