Printer-friendly version Send to friend

Terapija ventuzama

Prevencija bolesti

Kupiranje ili tretman čašama poznatim kao ventuze, jeste drevna tehnika koja se u različitim formama javlja kod mnogih naroda. Takodje je i jedna od metoda kineske tradicionalne medicine. Kupiranje važi za efektnu terapeutsku tehniku koja se koristi sama ili u kombinaciji sa akupunkturom, moksibustijom, tuinom (masažom) ili biljem.
Oblici čaša kao i materijal od koga su napravljene su različiti. U zavisnosti od željenog efekta, tokom tretmana može se upotrebiti i vatra. Korišćenje (kineskih) ulja je obavezno, jer dejstvo biljaka koje prodiru u mišiće dodatno doprinosi uspešnosti tretmana. Ulja obično u svom sastavu sadrže biljke koje deluju na meridijan slezine (slezina po kineskoj medicini “upravlja “ mišićima) i jetre (jetra po kineskoj medicini “upravlja“ tetivama). Nakon tretmana, osećaj relaksiranosti javlja se uglavnom kod svih pacijenata.

Godišnje doba, konstitucija pacijenta, osnovne tegobe samo su neki od faktora na osnovu kojih lekar odlučuje koju tehniku primenjuje. Jedno od osnovnih načela kineske medicine jeste da je sve u prirodi či (energija), a da se kroz čovekovo telo ona kreće meridijanima i kolateralama. Postoji 12 glavnih meridijana u čovekovom telu i veliki broj kolaterala.

 
Ukoliko je protok čija kroz telo ometen, jedan od prvih subjektivnih simptoma koji se javlja je – bol.  Osnovni princip je da se prevlačenjem čaša preko kože i izazivanjem vakuuma, patogeni faktori (hladnoća, vatra, vlaga itd.) dovode na površinu tela, a samim tim protok čija (energije) kroz meridijane je prohodniji. Kada je stagnacija čija na određenim mestima uklonjena, bol nestaje  a pacijent se oseća lagodnije. Ova tehnika se koristi kao vid preventivne terapije (naročito pri smeni godišnjih doba), ali i kao vid lečenja kod bola u leđima, menstrualnih problema, gastritisa, prehlada, nesanice… Kako utičemo na organe, a u kineskoj medicini svaki organ je povezan sa određenom vrstom emocija, posle tretmana moze doći i do oslobađanja od emotivnih tegoba. Tretman čašama ima i dijagnostičku svrhu jer na osnovu  izgleda i boje  krugova koji ostaju nakon uklanjanja čaša lekar može da zaključi više o stanju pacijenta. Otisci koji se jave, obično nestaju nakon 3-4 dana.

Jako je važno da se pacijent nakon tretmana zaštiti, tj. utopli (ne izlaže se hladnoći ni previše vlažnim uslovima). Kako su toksini na površini kože, potrebno je unositi više tečnosti kako bi ih se ubrzano, putem metabolizma, oslobodili.

U ovo doba godine, tretman ventuzama ima naročitu terapijsku vrednost jer možemo delovati na “izvlačenje hladnoće iz tela” koja se nakupila tokom zime. Na taj način pomažemo organizmu da lakše isprati promenu godišnjih doba koja se desila spolja i da poletno probudimo proleće u sebi.
Sâm tretman traje 20-30 minuta.

U preventivne svrhe, tretman ventuzama  uključuje masažu čašama i njihovo postavljanje na odredjena mesta, odnosno akupunkturne tačke koje odgovaraju pojedinačnim organima u telu.