Printer-friendly version Send to friend

Značaj punog meseca u KTM

O značaju punog Meseca puno se znala u svim drevnim kulturama. Danas, većina nas je svesna promenjivosti osećanja u danima punog meseca, i uspešnosti dijeta nakon faze punog meseca.Poznato je da se u doba punog meseca češće dešavaju nesreće i da su ljudi tada razdražljiviji i agresivniji, skloniji nasilju i svađama. U fazi punog meseca, krvarenja su obilnija, što je poznato lekarima hirurzima.
 
Značaj punog meseca u KTM
 
Prema osnovama tradicionalne kineske medicine, Mesec je prepoznat kao yin aspekt prirode , a samim tim predstavlja i yin aspekt naših tela . Kretanje nebeskih tela možemo ˝iskoristiti˝, i njime delovati na kretanje qi-ja i krvi kroz naša tela, kao i na balans yin i yang-a istog . Na telu su prožimanja ovih uticaja svakodnevna, i omogućavaju nam da bolje razumemo i ˝čitamo˝ signale koji su nam blagovremeno poslati.
 
Jedna od zanimljivosti je , da prednjom stranom našeg tela protiče meridijan Ren Mai, a sredinom kičmenog stuba Du Mai . Da li ste znali da se na tzv . Prednjem kanalu nalaze 24 akupunkturne tačke, a na Zadnjem Kanalu 28 ? Ako obratimo pažnju, uočićemo da su brojevi povezani sa ritmom prirode. 28 označava broj dana prosečnog lunarnog ( i menstrualnog ) ciklusa, a 24 broj časova u danu (prema osnovama TKM ovo vreme je podeljeno na periode od po 2 sata koji su povezani sa
maksimumom aktivnosti određenih organa).
 
Vreme punog meseca je vreme izražene yin aktivnosti tela . Odavno je u daoističkoj praksi poznato da treba pojačano meditirati tog i susednih dana . Svakako da su Mikrokosmička Orbita i aktivacija bioaktivnih tački jedne od najčešće rađenih vežbi , ali vežbaju se i mnoge druge.
 
Yin aspekt našeg tela su fluidi, u koje spada i krv. Sa druge strane emocije ˝plove˝fluidima našeg tela. Mnoge drevne kulture smatraju , da i mi trebamo ˝ploviti ˝ svojim emocijama. Spoznati ih, doživeti, otpustiti na adekvatan način. Ne zadržavati ih previše u sebi, inace , može doći ˝do poplave˝.
 
Smatra se da žena, koja je u skladu sa ciklusoma qi-ja u prirodi, svojim ciklusima i emocijama, prolazi kroz menstrualni period baš oko doba punog meseca. Tada ima dovoljno krvi u organizmu, i telo je sa lakoćom otpušta. Ne treba zaboraviti da se sa izvesnom količinom krvi gubi i qi tela (vitalna energija) i to je jedan od razloga zašto neke žene osećaju umor posle menstruacije.
 
Dakle, dane punog meseca, a naročito žene , treba posvetiti nezi svoga tela, u tišini posmatrati unutrašnje procese, obratiti pažnju na ishranu ( konzumirati više tečnosti )...
 
Ukoliko vežbate Qi Gong, cečće praktikovati Mikrokosmičku Orbitu i aktivaciju tačaka Laogong na dlanovima.
 
Uticaj faze punog meseca je najaktivniji i treba ga iskoristiti tokom 9 dana.
 
Pun Mesec tokom zimskih meseci - Mesec predstavlja yin aspekt ~ još uvek smo u yin fazi godine, i pojačana je hladnoća poslednjih dana ( hladnoća kao patološki faktor i povezanost nje i aktivnog organa bubrega ). Bubrezima , u ciklusu pet elemenata odgovara voda, što se ponovo dovodi u vezu sa tokom , kako unutrašnjih a tako i spoljašnjih aktivnosti.
 
Kome se vežbanje Qi Gong-a naročito tokom faze punog meseca preporučuje?
 
  • Vežbačima Qi Gonga, radi produbljivanja iskustva tokom vežbi
  • Ženama naročito ( koje su yin po prirodi )
  • Delotvorne su kod neredovnih , bolnih i obimnih menstrualnih ciklusa, kao i kod izostanka istih
  • Kod nesanica, uznemirenosti , pojačanih strahova, česte tuge i plača
  • Kod osećaja da ˝gubimo ritam u dnevnim aktivnostima˝
  • I svakako da "vežbamo vežbe radi"
 
Vreme punog meseca označava izobilje prirode. Trenutak je da zastanemo i sagledamo izobilje svojih života, šta nas čini zadovoljnima i ispunjenima .
 
 
QI GONG VEŽBE TOKOM FAZE PUNOG MESECA
 
VREME : Petak, 12. maj, 19.30 - 21.15h
MESTO : Carigradska 28 / 10
CENA : 2882 DIN
 
Za prijave učešća i dodatna pitanja :
 
mail dr.zikicana@gmail.com , tel: 063 204 819 Milica
Značaj punog meseca u KTM