Ishrana

Autofagija

2016. godine japanski ćelijski biolog, profesor Jošinori Osumi (Yoshinori Ohsumi), dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma autofagije.

Šta je ustvari AUTOFAGIJA?

Autofagija je samoisceljujući prirodni proces regeneracije organizma. To je neverovatno inteligentan  mehanizam  kojim upravlja mozak a pri kojem zdrave ćelije recikliraju nepotrebne i bolesne, kao i štetne mikroorganizme, razlažu ih u potpunosti  i koriste za stvaranje novih ćelija i energije. Praktično rečeno- jedan savršen proces reciklaže jer autofagijom organizam automatski obavlja regeneraciju na nivou unutrašnjosti ćelija. Bolesne ćelije se autofagijom ne uništavanju nego se ovim prirodnim procesom usmeravaju ka ozdavljenju, recikliraju se  i na taj način materija ostaje sačuvana.

Šta se reciklira u toku autofagije?

  • Suvišno masno tkivo. Dokazano je da gojaznost skraćuje život. Obim struka je u korelaciji sa hipertenzijom, srčanim bolestima, moždanim udarom, sa nekim malignim bolestima i sa depresijom. Brojne uradjene studije dokazuju da je depresija usko povezana sa onim šta i koliko jedemo i kako radi naš digestivni trakt.
  • Masne naslage na krvnim sudovima ( dokazano je koronarografijom)
  • Tumorske i ostale obolele ćelije

Patogeni mikroorganizmi koji se nalaze u crevima, želucu, krvi  ili u pojedinim organima.

Krajnji rezultati autofagije

  1. Kompletna regeneracija organizma i zaštita od prevremenog starenja. Naučna istraživanja su odredjenim preračunavanjem ukazala da čovek može funkcionalno da živi 120 godina.
  2. Aktiviranje procesa podmlađivanja organizma. Taj proces se bazira na aktivaciji lučenja hormona rasta i na produkciji  novih mladih  ćelija iz recikliranog materijala.
  3. Povećanje životne energije (reciklirani materijal se koristi i kao novo gorivo za organizam).
  4. Snažno poboljšanje ukupne imunološke zaštite
  5. Obnovljena vitalnost i podmlađen izgled

Kako postići autofagiju? Kako aktivirati ovaj prirodni lek?

Odgovor je – jednostavno i bez novcanih ulaganja!
Pojasnićemo:
Da bi se pokrenula autofagija u vašem organizmu, potrebno je da prođe najmanje 12 sati od poslednjeg obroka. Svaki sledeći sat  organizam je u autofagiji. Preporuka je da od poslednjeg obroka prethodnog dana prođe 16 časova, no svaki sat preko 12 je takođe benefit za organizam. U periodu apstinencije od hrane, nivo insulina je nizak a aktivira se lučenje hormona glukagon. Glukagon ima za cilj da poveća nivo glukoze u krvi a u tu svrhu on pronalazi oštećene ćelije i njihovom preradom dobija energiju potrebnu za organizam.

Bitno je znati  da unos i najmanje količine hrane u periodu apstinencije od hrane  blokira glukagon  i  samim tim automatski prekida  proces autofagije.

Što je duži period posle tih 12h bez unosa hrane, benefiti autofagije se povećavaju.

U praksi bi to izgledalo ovako: U toku 24h , obroci se unose  u periodu od 8h. Narednih 16 h se unose samo voda i neslađeni čajevi. Ako ste na primer večerali u 18h, vaš sledeći obrok bi trebalo da bude u 10h sledećeg dana. Time ste potpuno ispunili preporučenu satnicu od 16h bez inosa hrane, Vaš organizam je bio u procesu autofagije te je odradio reciklažu i regeneraciju.

Sinergija ishrane po testu intolerancije i principe autofagije- ogroman benefit za organizam
Nakon već 25 godina  iskustva sa testom intolerancije, ordinacija Holitimed uvodi novi kvalitet kombinujući ga sa autofagijom.
Naime :

- ishrana po testu intolerancije doprema  u organizam najkvalitetnije potrebno gorivo

- poštovanjem  principa autofagije telo se čisti, regeneriše i podmlađuje.

Kombinovanjem ova dva životna stava isceljujući efekat se udvostučuje, fiziološki procesi se preokreću u pravcu zdravlja i nove vitalnosti a biološka starost organizma se znatno smanjuje.

HOLITIMED - Kuća Dobrih Vibracija