Zdravlje

Melatonin – vladar carstva sna

Spavanje je prirodna pojava promenjenog stanja svesti i smenjuje se u pravilnom ritmom sa stanjem budnosti. Ta cikličnost ova dva stanja predstavlja jedan od najznačajnih bioloških ritmova. Funkcionisanje čoveka van tog ritma ili pak nedostatak sna, u slučaju da dugo traje, može dovesti do niza zdravstvenih poremećaja. Evo samo neka od njih:

  • Pre svega, javljaju se ozbiljne posledice u sferi moždanih funkcija. Svima su poznati razdražljivost, omamljenost, dekoncentracija, nedostatak pažnje i zaboravnost nakon neprospavane noći. Ako se deprivacija sna nastavi, u opasnost dolaze delovi mozga koji kontrolišu govor, pamćenje, racionalno zaključivanje, planiranje i osećaj za vreme.
  • Nedostatak sna ne samo da ima posledice na kognitivno funkcionisanje, nego se negativno odražava i na emocionalno i na fizičko zdravlje.
  • Istraživanja su pokazala da je gubitak sna povezan i sa gojaznošću s obzirom da se u snu otpuštaju supstance koje su povezane s apetitom.
ŽLEZDA KOJA LUČI MELATONIN

EPIFIZA

Epifiza ili pinealna žlezda je zbog njenog položaja još poznata po nazivu kao „treće oko” – naime nalazi se kod šeste čakre koja je centar duhovne i fizičke energije. Njen položaj je izmedju obe moždane hemisfere, u samom geometrijskom centru mozga. Veličine je zrna graška i oko nje je malo jezerce likvora.
Bogata mreža krvnih sudova obezbedjuje joj stalni dotok krvi i kiseonika od kojih zavisi njena funkcija. Veća količina krvi u ljudskom organizmu se doprema jedino u bubreg.
Uz melatonin tu je koncentrisan i „hormon sreće“ – serotonin.
Stav moderne nauke prema epifizi je pretrpeo metamorfozu - od potpunog zanemarivanja njenog značaja, tj. shvatanja da se radi o zakržljanom organu do stava koji je aktuelan poslednjih nekoliko decenija – da se radi o maloj ali najverovatnije najznačajnoj hormonalnoj žlezdi.
Ono manje poznato je da epifiza luči i supstancu DMT, do čega je u svojim istraživanja došao dr Rik Strasman. Njegova knjiga na tu temu ima za podnaslov ’DMT - duhovni molekul’. Ta supstanca omogućava ljudima da udju u astralna putovanja i putovanja u druge dimenzije i dovodi do šire spoznaje prave prirode stvarnosti.

Iako je ova tema daleko šira, mi smo je samo malo dotakli da bi bliže objasnili zašto epifizu nazivaju još ’portal svesnosti’ i ’vrata percepcije’, odnosno kapija iza koje se krije tajna našeg višeg bića.

Postoje dva velika neprijatelja funkcionisanju pinealne žlezde: elektromagnetno zračenje iz okoline kome smo sve više izloženi i fluorid koji se dodaje pijaćoj vodi. I ako je ona zaista sedište duše i portal svesnosti, čovečanstvu je takoreći zatvoren prirodni put ka samospoznaji. A spomenimo samo jednu radnju iz uobičajne svakodnevnice – dugo sedenje ispred kompjutera direktno blokira rad epifize.

Melatonin je hormon koji reguliše biološki sat. Sa dolaskom noći izaziva pospanost. Preko dana njegovo lučenje opada i to nas drži budnim i svežim.

Mnoge aktivnosti čoveka kao i niz fizioloških procesa zavise od smene svetlih i tamnih perioda. Sve biološke vrste žive u skladu sa tim tzv. cirkadijalnim ritmom koji je uslovljen smenom dana i noći i koji je pod kontrolom biološkog časovnika smeštenog u hipotalamusu.

Biološki časovnik pokreću svetlosni signali koje oko registruje i šalje kroz optički nerv u hipotalamus. Ako ti signali javljaju da je nastupila noć, hipotalamus izdaje nalog epifizi da luči melatonin. Svetlost sa druge strane izaziva komandu za prekid tog lučenja.Uloga epifize u regulisanju biološkog časovnika je otkrivena tek 50-ih godina prošlog veka. Kasnije je melatonin ušao u upotrebu kao sredstvo koje poboljšava kvalitet sna a uzima se oko sat vremena pre odlaska na spavanje.
Upotreba melatonina je vrlo korisna u slučajevima narušenog cirkadijalnog ritma - noćni rad, promena vremenskih zona, kod potreba da se ranije zaspi zbog pripreme za ozbiljniju mentalnu ili fizičku aktivnost. U tim situacijama melatonin može da se uzme strateški u odredjenim trenucima.
Da bi se željeni ritam sna i budnosti učvrstio u prirodnom ciklusu noć-dan, potrebno je kombinovati večernju dozu melatonina s izlaganjem svetlu u što ranijem delu dana.

SPREČAVA POJAVU DEGERATIVNIH BOLESTI

MELATONIN

USPORAVA STARENJE

Zbog ovog njegovog svojstva, melatonin nazivaju i potencijalnim eleksirom mladosti. Postepeno smanjivanje lučenja melatonina tokom starenja dovelo je do opravdane pretpostavke da je manjak tog hormona jedan od uzroka pojave degenerativnih bolesti pa čak i maligniteta (posebno se njegov nizak nivo dovodi u spregu sa rakom dojke i prostate), dijabeta, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Dokazano je da nivo melatonina direktno utiče na stanje imuniteta. Dokazano je i da melatonin ima snažno antioksidantno dejstvo a o urušavajućem delovanju slobodnih radikala na ljudski organizam pristižu stalno novi dokazi.
Iz svega proizilazi da su melatonin i zdrav san koji je važan za njega, izuzetno bitni za ljudsko zdravlje na svim nivoima. Izbor naše ordinacije u tom pravcu je upotreba melatonina u homeopatskom obliku i kombinacija eteričnih ulja kao najprirodnijeg oblika za postizanje unutrašnjeg smirenja na kraju dana.

HOLITIMED - Kuća Dobrih Vibracija