Zdravlje

Tačka sreće

Evo nas  na pragu zime. Ona može biti izazovno vreme za mnoge od nas. Sa hladnijim vremenom, opadaju vlastite prirodne snage za odbranu od infekcija. U zimskim danima je umor naš čest pratilac. Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tela a tu su i brojni  praznici  punih trpeza. Organizam se  zakišeljuje, dodatno se   opterećuje toksinima a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha zbog čega se celokupan odbrambeni sistem iscrpljuje.

Ne zanemarimo i psihološku sferu – dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vreme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje  će ga ojačati  i fizički i emocionalno. Tada će nas naše telo sa  zahvalnošću sprovesti  do vremena kad se proleće ponovo rascveta.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju  leve i desne hemisfere mozga, poboljšava stanje prisutnusti u aktivnosti  u kojoj  se trenutno nalazimo. Poznato je da kada je timus slab, osoba je bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro. Poznati endokrinolog  Hans Seli, autor teorije o stresu, dokazao je  da hronični stres dovodi do skupljanje timusa.

Redovno stimulisanje tačke timusa koja se nalazi na gornjem delu grudne kosti,  jača i imunološku otpornost prema  patološkim mikroorganizmima a to nam je i te kako potrebno u nailazećem zimskom periodu. Aktiviranje timusa kroz blago lupkanje ili masažu pomaže u neutralisanju negativnih emocija koje su pojačane u zimskom periodu. Zato tačku timusa nazivaju  tačkom sreće.

Ako navici da upražnjavate tu tehniku dodate i kontakt sa eteričnim uljima koja imaju antimikrobni učinak, uklanjaju depresivne misli i raspoloženja, podižu volju i vitalnost, ako  uložite napor i ne zatrpate organizam toksinima, ako homeopatskim preparatima  štitite svoju imunološku snagu – sigurno je da ste počeli da volite sebe.

Kako aktivirati tačku sreće?

Blago lupkanje, maženje i masaža ove tačke su veoma efikasne metode koje pomažu podizanju vaše energetske vibracije na viši nivo. Ova žlezda održava energiju našeg tela, pa zato kada je naš energetski sistem u disbalansu, baš ta žlezda može da pomogne. Ona je most između mozga i tela. Pod uticajem stresa žlezda se smanjuje, što dovodi do pada životne energije.

Saznaćete kada se vaša tačka sreće aktivirala: osetićete kao da vam prolaze žmarci po telu i imaćete osećaj radosti i sreće. Može proći određeno vreme dok ne osetite nešto, ali radite ovu vežbu svaki dan i sigurno ćete se uveriti u njenu efikasnost.

Ako imate česte napade panike, anksioznosti i stresa, radite ovo nekoliko puta dnevno i bićete u mogućnosti da povratite svoju životnu ravnotežu.

HOLITIMED - Kuća Dobrih Vibracija