ISHRANA

Test intolerancije

Šta je to?

Uticaj načina ishrane na zdravlje – stara je ali uvek iznova aktuelna tema. U današnje vreme, primena pravilne ishrane u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mera.

Da li je zdrava hrana za svakog čoveka ista?

Da li neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek, a za drugog – otrov?

Lično podnošenje ili nepodnošenje odredjenih namirnica, srž je novog aspekta odredjivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu sa mnogim simptomima i hroničnim bolestima dugo je i nepravedno zanemarivana, ali su istraživanja poslednjih godina pokazala da je definitivno došlo vreme da ova ideja dobije mesto koje joj pripada i da se više ne može zanemarivati.

Savremena nauka je iscrpno proučila proces patoloških imunoloških reakcija koje se odigravaju u organizmu kada je opterećen unošenjem neodgovarajućih namirnica. Te se reakcije mogu pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući preko 100 simptoma tzv. odloženih alergijskih manifestacija.

 

Problemi koji mogu biti povezani sa intolerancijom

varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorušica, bolovi u stomaku, iritabilna creva

koža: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza

disajni organi: zapušen nos, pojačana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja, nadražajni kasalj, laringit

kardio-vaskularni sistempovišeni krvi pritisak, aritmije, cirkulatorne smetnje

problemi u metabolizmu: šećer i masnoće, gojaznost, celulit

glavobolje,migrene

sindrom hroničnog umora

hormonski poremećaj: klimakterične tegobe, neregularnost menstrualnog ciklusa

kičma i koštano-zglobni sistem: degenerativne i zapaljenske bolesti kičme i zglobova

psihološka sfera: depresivna razpoloženja ili anksioznost, gubitak motivacije, hiperaktivni sindrom, poremećaj sna, sindrom deficitarne pažnje kod dece

Za razliku od klasičnih alergija, reakcija intolerancije je maskirana, podmukla i ostaje neprepoznata. Čovek teško može da poveže svoje tegobe sa unošenjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobičajni način sve dok organizam može to da amortizuje. Kada opterećenje postane preveliko, amortizujući mehanizmi popuštaju, sistem ulazi u crvenu zonu i javlja se reakcija “pobune” u vidu različitih simptoma… Na taj način nastaju mnogobrojna patološka stanja i hronične bolesti za koje medicina često nema prava terapijska rešenja.

 1. Da li Vam se telesna težina poveća za kratko vreme?
 2. Da li ste povremeno neobjašnjivo depresivni?
 3. Da li patite od zapušenog nosa, kijanja, curenja nosa?
 4. Da li patite od zatvora ili dijareje?
 5. Da li ste pospani posle jela?
 6. Da li imate crvenilo kože, svrab, astmu?
 7. Da li zadržavate tečnost, otičete?
 8. Jeste li hronično umorni?
 9. Da li imate bolove u stomaku?
 10. Da li ste često prehladjeni?
 11. Da li imate migrene, glavobolje?
 12. Da li se nadimate posle jela?

Svaki pozitivan odgovor ukazuje na mogućnost postojanja intolerancije.Nabrojane tegobe su samo manifestacija trpljenja organizma i u većini slučajeva vezane su za intoleranciju na hranu.  Ako imate 4 i više pozitivnih odgovora u testu intolerancije, intolerancija na hranu je skoro izvesna

Kako otkriti da li se pravilno hranimo?

Postoji više metoda za otkrivanje intolerancije na hranu. Jedne spadaju u kategoriju imunoloških analiza, dosta su skupe i teže dostupne. Druge (takav test se koristi i u nasoj ordinaciji) bazirane su na odredjivanju vibracionog sklada ili nesklada izmedju organizma i namirnica – intolerancija. Zapravo se radi o dijagnostikovanju iste pojave sa dva različita aspekta.

Test obuhvata 110 namirnica iz naše uobičajne ishrane: žitarice, mleko i mlečne proizvode, više vrsta mesa, ribe, povrće, voće, začine.

Šta dalje?

Kada se utvrdi koje namirnice ne odgovaraju, isključuju se iz ishrane najkraće u intervalu od 3 meseca. Za 2 do 3 nedelje vidljiva su poboljšanja, a kroz 3 meseca i puni efekat. Sa takvom ishranom organizam dobija ono što mu je potrebno, uskladjen je i želja za prekomernim količinama hrane nestaje. Nije potrebno da se meri gramaža obroka niti bira način spremanja.

Nakon dovoljne pauze i postignutog efekta, uz konsultaciju s lekarom, može se u kontrolisanim količinama uzimati i zabranjena hrana.

Po čemu je ovakav pristup problemu ishrane - izuzetan?

 • lako je dostupan
 • predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći
 • zavisi isključivo od odluke pojedinca
 • potrebno je samo misliti o tome, prepoznati i ukloniti uzrok

VAŽNO!

Ukoliko šaljete uzorke kurirskom službom, obavezno je popuniti upitnik koji možete preuzeti na strani "UPITNIK", ili klikom OVDE!

SLANJE UZORAKA POŠTOM

Sve što nam je potrebno možete poslati poštom.

Procedura je sledeća:

Potrebno je napraviti razmaz krvi na staklenoj pločici(predmetno staklo) u nekoj od laboratorija u mestu gde živite.Krv se vadi iz prsta u bilo koje doba dana i bez ikakvih dodataka se stavlja na staklenu pločicu.Potom poklopiti sa drugom staklenom pločicom i uzorak je spreman za slanje.
Pločicu obeležite imenom i prezimenom i upakujte u ambalažu namenjenu lomljivom materijalu.
Pored razmaza,neophodno je da popunite i Upitnik(obrazac se nalazi na našem sajtu).Popunjen Upitnik odštampajte i pošaljite zajedno sa pločicom na našu adresu.Podatke o vašem zdravstvenom stanju i izveštaje lekara unesite u odgovarajuća polja u Upitniku.Nije potrebno raditi dodatne analize i preglede u svrhu testiranja intolerancije.

Cena Testa intolerancije(za Srbiju) je 3.000,00(osnovna lista,manji broj testiranih namirnica) ili 3.500,00(proširena lista,veći broj testiranih namirnica).Novac možete uplatiti na dinarski račun ordinacije(podaci se nalaze na sajtu ordinacije).
Za uplate iz inostranstva cena je 30eu ili 35 eu.Novac možete upatiti na devizni račun ordinacije ili preko Western uniona(podaci se nalaze na sajtu ordinacije).
U slučaju da se odlučite za uplatu preko Western uniona,molimo Vas da desetocifreni broj uplate pošaljete na Svetlana Pilipović,Beograd , +381693391383.
Rezultate testiranja možete očekivati 7-10 dana od dana pristizanja Vaše pošiljke.

Adresa na koju šaljete pošiljku je:
Ordinacija Holitimed
Ul.Vojvode Dobrnjca 40
11000 Beograd