Podignite svoju unutrašnju energiju
Da bi sve to bilo moguće, telu je potrebna dobra energija koju dobija iz hrane.
Gorivo koje telo najradije koristi jeste glukoza (vrsta šećera koji se dobija preradom ugljenih hidrata iz hrane). Glukoza se šalje u sve ćelije organizma i odmah sagoreva kod fizičke ali i kod mentalne aktivnosti. Preostala neiskorišćena glukoza skladišti se u mišićima i masnim naslagama radi kasnije upotrebe. Ovaj proces se odigrava praktično sa svakom namirnicom koja sadrži ugljene hidrate, bilo da je to porcija spanaća ili tanjir krofni.
Razlika je u brzini kojom se ta reakcija odvija. Pojednostavljeno rečeno, glikemijski indeks predstavlja meru ove brzine. Naime – namirnice sa visokim GI se brzo pretvaraju u glukozu, a kod namirnica sa niskim GI taj se proces odvija sporije.
Zašto je sporije bolje i kakve to veze ima sa našim zdravljem?
Unos namirnica sa visokim GI dovodi do naglog povećanja nivoa glukoze u krvi. Organizam ulazi u stanje panike i u nastojanju da brzo normalizuje koncentraciju glukoze u krvi, oslobađa velike količine insulina odvodeći suvišnu glukozu do masnih naslaga gde ona ne proizvodi veliku štetu. Tim mehanizmom se kilogrami gomilaju ali to nije jedino i najveće zlo.
Kada se skokovi glukoze u krvi često dešavaju, ćelije organizma postaju otporne na signale insulina i prenos glukoze na mesta gde je ona potrebna slabi. Glukoza ostaje u krvotoku dovodeći do oštećenja ćelija i krvnih sudova, do mnogo hroničnih oboljenja i u krajnjoj meri do ubrzavanja starenja.
I obrnuto: ako se ishrana bazira na namirnicama sa niskim GI, insulin se oslobađa umereno, u fiziološkim okvirima, ima dovoljno vremena da „razmisli“ gde je glukoza najpotrebnija i da je tamo pošalje.
Evo nekoliko razloga za konzumiranje namirnica sa niskim GI za koje mislimo da zavredjuju Vašu pažnju:
- Srce će Vam biti zahvalno. Prema istraživanjima naučnika sa Harvardskog univerziteta, osobe koje jedu više ugljenih hidrata sa visokim GI, imaju znatno niži nivo korisnog holesterola koji čuva srce i znatno viši nivo naročito toksične vrste masti – triglicerida, u odnosu na grupu koja konzumira ugljene hidrate sa niskim GI.
- Smanjenje unosa namirnica sa visokim GI povezan je sa mladalačkim izgledom. Mnogi dermatolozi veruju da prerađeni ugljeni hidrati aktiviraju zapaljenske procese kože i dovode do produkcije slobodnih radikala koji napadaju vlakna kolagena i elastina (a bez njih je tonus kože slab i bore vidljivije).
- Vrlo je blagotvoran učinak kod osoba sklonih aknama.
- Podiže se ukupna imunološka odbrana organizma. Vršeni su eksperimenti koji dokazuju da kada se bela krvna zrnca bore sa mikroorganizmima, svako od njih je u stanju da uništi 14 mikroorganizama u jednom satu. Medjutim, kada su izloženi šećeru ta brojka se smanjuje 10 puta i to stanje se zadržava naredna dva sata.
- Smanjuje se rizik od moždanog udara.
- Namirnice sa niskim GI neverovatno podižu nivo energije u organizmu i čine ga izdržljivijim i otpornijim.
- Ravnomerni protok energije koristi mentalnim funkcijama. Istraživanja su dokazala da sporije, ravnomernije doze glukoze koje se oslobađaju kroz unos namirnica sa niskim GI, podižu mentalne i kognitivne funkcije.
- Izuzetna je korist kod žena koje pate od PMS. Smatra se da je PMS povezan sa nestabilnim nivoom šećera u krvi.
- A deca? Istraživanja na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu pokazala su da deca koja su odrasla hraneći se namirnicama bogatim prerađenim šećerima (visok GI) imaju niži IQ od onih koji su koristili namirnice sa niskim GI.
Nabrajanje bi moglo da potraje.
Medjutim, treba imati na umu da je inteligencija ljudskog tela neprevaziđena i da ono uvek savršeno zna šta treba da uradi.
Samo ga ne treba u tome ometati.
Svesni te činjenice, uvrstili smo u svoje usluge formiranje jelovnika po ličnom testu intolerancije uz dodatni rasterećujući faktor – nizak GI.